In one of our previous GMAT QA study resource posts, we discussed a few shortcut tips and practice problems related particularly to the ratio and proportion topic.
Today, in this post, we are going to add to that. Here you go.
Question 3
$432 is divided amongst three workers A, B and C such that 8 times A’s share is equal to 12 times B’s share which is equal to 6 times C’s share. How much did A get?
$192
$133
$144
$128
Solution:
8 times A’s share = 12 times B’s share = 6 times C’s share.
Note that this is not the same as the ratio of their wages being 8 : 12 : 6
In this case, find out the L.C.M of 8, 12 and 6 and divide the L.C.M by each of the above numbers to get the ratio of their respective shares.
The L.C.M of 8, 12 and 6 is 24.
Therefore, the ratio A:B:C :: 24/8 : 24/12 : 24/6
=> A : B : C :: 3 : 2 : 4
The sum of the total wages = 3x + 2x + 4x = 432 => 9x = 432 or x = 48.
Hence, A who gets 3x will get 3 * 48 = $144.
Answer: c) $144.
Question 4
In a mixture of 45 liters, the ratio of sugar solution to salt solution is 1:2. What is the amount of sugar solution to be added if the ratio has to be 2:1?
45 liters
50 liters
55 liters
40 liters
Solution:
Number of liters of sugar solution in the mixture = (1/(1+2)) *45 = 15 litres.
So, 45-15 = 30 liters of salt solution is present in it.
Let the quantity of sugar solution to be added be x litres.
Setting up the proportion,
sugar solution / salt solution = (15+x)/30 = 2/1 or, x = 45.
Therefore, 45 liters of sugar solution has to be added to bring it to the ratio 2:1.
Answer: a) 45 liters.
Question 5
Two numbers are in the ratio 3 : 4. If the sum of numbers is 63, find the numbers.
55, 80
25, 67
27, 36
40, 50
Solution:
Sum of the terms of the ratio = 3 + 4 = 7
Sum of numbers = 63
Therefore, first number = 3/7 × 63 = 27
Second number = 4/7 × 63 = 36
Therefore, the two numbers are 27 and 36.
Answer: c) 27, 36
Question 6
A, B and C enter into a partnership by investing $3600, $4400 and $2800. A is a working partner and gets a fourth of the profit for his services and the remaining profit is divided amongst the three in the rate of their investments. What is the amount of profit that B gets if A gets a total of $8000?
4888.88
9333.33
4000
3666.66
Solution:
Let x be the profit.
Their investment ratio = 3600: 4400: 2800 = 9 : 11 : 7
A's profit of $8000 = (1/4 * x) + 1/3 (3/4*x) = 1/2 * x
x = $16,000
Therefore B's profit = 11/27(3/4 * 16000) = $4888.88
Answer: a) 4888.88
Question 7
A, B and C play cricket. A's runs are to B's runs and B's runs are to C's as 3:2. If altogether, they score 342 runs. How many runs did A make?
162
108
72
None of these
Solution:
A:B = 3:2 = 9:6;
B:C = 3:2 = 6:4 (making B equal)
Therefore, A:B:C = 9:6:4
Therefore, the runs made by A = (9/19) X 342 = 162.
Answer: a) 162.
All the best for your GMAT examination!
**If you want take a quick peek at one of our previous articles on time and work, you can find it here.
***Looking for GMAT tutors in Dubai? This list can help.